Nasze MiniZOO jest jedną z form Terapii dla osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Mieszkańcy schronisk Fundacji Arka w ramach Terapii Zajęciowej uczą się opiekowania zwierzętami, a co za tym idzie uczą się odpowiedzialności. Zwierzęta motywują do działania w zakresie ich pielęgnacji i nadzoru, wyzwalają aktywność spontaniczną. Istotnym czynnikiem również leczącym jest nawiązywanie więzi między człowiekiem, a zwierzęciem. Pozwala to na niwelowanie poczucia osamotnienia i generuje pozytywne emocje w połączeniu ze środowiskiem naturalnym różnego rodzaju formami animaloterapii dając poczucie spokoju.

Już w XVII wieku William Tuke, dyrektor angielskiego szpitala psychiatrycznego, wykazał, że pacjenci przebywający w tym że szpitalu dzięki sprawowaniu opieki nad zwierzętami domowymi skuteczniej radzą sobie z kontrolą własnych emocji. Pogląd ten jest nadal aktualny i wykorzystywany w pracy terapeutycznej. Najintensywniejszy rozwój terapii z udziałem zwierząt przypada na XX wiek. Od tego czasu Animaloterapia jest uznawana za metodę wspomagania terapii psychologicznej.

Odbiorcami animaloterapii są osoby z zaburzeniami i deficytami w sferze psychoruchowej. Mimo, że działania są kierowane przede wszystkim do dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym, zespołem Downa, porażeniem kończyn, zanikiem mięśni, zaburzeniami uwagi (ADHA), autyzmem oraz osób opóźnionych w rozwoju intelektualnym, motorycznym oraz osób niewidomych, zajęcia z udziałem zwierząt są wykorzystywane również w pracy z podopiecznymi Fundacji Arka, które dzięki kontaktowi ze zwierzętami uczą się odpowiedzialności, zasad pielęgnacji i wychowania zwierzaka.

Głównymi celami animaloterapii jest poprawa funkcjonowania w sferze poznawczej (rozwijanie słownictwa, poprawianie pamięci krótko- i długotrwałej), emocjonalno-społecznej (rozwijanie interakcji) oraz motorycznej (rozwijanie poczucia równowagi, wzmacnianie siły mięśni oraz ogólne usprawnienie).

Mobilne MiniZOO Fundacji Arka

Człowiek, który lubi zwierzęta, lubi ludzi.

Zwierzęta potrafią się za to odwdzięczyć

w różnych formach.

Alpaki Fundacji Arka

Alpaki są dalekimi krewnymi wielbłądów, choć wcale nie mają garbów. Wełna tych zwierząt występuje w szerokiej gamie kolorystycznej. Uznaje się, że występuje w 22 głównych kolorach oraz w wielu odcieniach. Żadne ze zwierząt na świecie nie występuje w tylu naturalnych kolorach co alpaki. Są to zwierzęta udomowione, przypominające nieco lamę, ale są od niej mniejsze.

Alpaki na co dzień pracują z chorymi dziećmi. Alpakoterapia jest metodą, która wspomaga efektywność rozwoju osobowości, edukacji i rehabilitacji. Podczas spotkań z alpakami aktywizowane są różne zmysły, co pozwala dziecku na lepsze poznanie otaczającej je rzeczywistości.

Największą atrakcją u Alpak to ogromne oczy i ciepły oddech do pracy z osobami niepełnosprawnymi ruchowo oraz wykorzystuje podczas terapii kontaktowych do pracy z osobami z zaburzeniami rozwojowymi, takimi jak autyzm lub nadpobudliwość. Alpaki, gdy są spokojne, a wokół jest cicho, lubią muczeć w przyjemny, delikatny sposób, nawet ludzie przyglądający się tym zwierzętom też zaczynają nieświadomie wydawać podobne odgłosy. Lamy i alpaki to zwierzęta, które niosą spokój. Spacer z lamami lub muczenie z alpakami to sposoby na odreagowanie stresów. Przebywanie w boksie dzieci z alpagami, po wyciszeniu następuje interesujące i bezpieczne procesy interakcji przyjemnych doznań. Moda na lamoteriapię (terapeutycznie wykorzystuje się krewniaka lamy - alpakę) przyszła do nas z Niemiec

i Wielkiej Brytanii. Pochodzące z Andów krewne wielbłąda są ciekawskie, łatwo przyzwyczają się do nowego środowiska, a zmiana klimatu na bardziej łagodny sprawia, że dobrze czują się w Polsce.

Trenuje się je m.in. do pracy z osobami niepełnosprawnymi ruchowo oraz wykorzystuje podczas terapii kontaktowych do pracy z osobami

z zaburzeniami ruchowymi lub rozwojowymi takimi jak autyzm lub nadpobudliwość.

Fundacja Arka alpaki w terapii zajęciowej. Mobilne miniZOO
Fundacja Arka lamy i animaloterapia
Fundacja Arka posiada osiołki prowadzi miiZOO oraz animaloterapię
Fundacja Arka posiada kozy przeprowadza animaloterapię
Fundacja Arka prowadzi miniZOO posiada alpaki i prowadzi alpakoterapię
Fundacja Arka posiada alpaki przeprowadza alpakoterapię miniZOO
Fundacja Arka 11 listopada 2018 deptak Zielona Góra
Fundacja Arka Winobranie 2019 korowód alpaki

Lamy

Z lamą trzeba najpierw się przywitać. Niespiesznie, bez ekscytacji, bo zwierzę potrzebuję czasu zanim zaufa człowiekowi. To do niego należy inicjatywa. Duże znaczenie ma głos to czy mówi spokojnie, niskim tonem czy też nerwowym piskiem. Jeśli lama czuje, że nic jej nie zagraża sama będzie szukała kontaktu. Przewodnik stada najpierw bada nasz nastrój. Podchodzi, nachyla się i obwąchuje. Jeśli nas zaakceptuje to znak dla innych zwierząt, że mogą się z nami przywitać. Lamy Fundacji Arka są przyjazne i spokojne.

Fundacja Arka posiada lamy, animaloterapia miniZOO

Osły

Osioł jest wyjątkowym zwierzęciem, wprawdzie nie jest szlachetnie urodzonym, ale jeszcze przed koniem zaprzyjaźnił się z człowiekiem.

Do szczęścia potrzebuje niewiele - towarzystwa i dobrej zabawy.

Potrafi tworzyć unikalną więź i interakcję z ludźmi. Rozmiary robią wielkie wrażenie zwłaszcza na dzieciach, a miłym zaskoczeniem staje się to, że osioł potrzebuje kontaktu z człowiekiem. Sam go szuka i potrafi człowieka włączyć do swojego stada. Ich wpływ na ludzi jest magiczny, a na dzieci - leczniczy.

Fundacja Arka posiada osiołki miniZOO animaloterapia
Fundacja Arka w swoim miniZOO posiada koniki

Fundacja Arka aktywnie uczestniczy w życiu lokalnej społeczności.

Nasze MiniZOO stara się być tam gdzie są jakieś ważne wydarzenia.

Jeśli chcesz poznać nasze zwierzęta i przekonać się o ich magicznych mocach zapraszamy do kontaktu

Fundacja Arka telefon zapraszamy do kontaktu
Fundacja Arka zaprasza do odwiedzenia naszego Facebook`a

Kontakt :