Na Starym Rynku w Zielonej Górze powstała żywa szopka. Zamieszkały w niej zwierzęta takie jak: alpaki, kozy, kuc oraz wielbłąd. Było też miejsce na figurki Świętej Rodziny oraz Trzech Króli.

Z głośników rozbrzmiewały polskie kolędy. Odwiedzający dopisali, mieli okazję zobaczyć piękne zwierzęta w centrum miasta co było szczególnie atrakcyjne dla dzieci.

Wszystkim udzielała się świąteczna atmosfera i wspólnota między ludźmi jak i zwierzętami. Nasi Podopieczni, którzy trzeba zaznaczać są osobami bezdomnymi czuwali na zmianę całą dobę przy zwierzętach. Chętnie o nich opowiadali oglądającym, czasem pozwalając na bliższy kontakt. Taka forma aktywizacji jest szansą dla tych ludzi, jak i możliwością łamania stereotypów, że osoby bezdomne przyjmują tylko postawę roszczeniową. Fundacja Arka uważa, że osoba bezdomna może być osobą pożyteczną i warto inwestować w jej rozwój.

Nasz kuc Lucek stał się istną gwiazdą, z chęcią wychodził z boksu i pozwalał dzieciom na przejażdżki na swoim grzbiecie.

Fundacja Arka promuje dobroczynny wpływ zwierząt na ludzi, w szczególności tych potrzebujących wsparcia i zagubionych życiowo.

Nasi mniejsi bracia potrafią już samą swoją obecnością wpłynąć pozytywnie na nasz stan ducha.

Dnia 24 grudnia od godziny 17 odbywała się Wigilia dla potrzebujący i samotnych - w naszym namiocie postawionym tuż przy szopce.

Potrawy pochodziły z kuchni, gdzie gotują nasi Podopieczni, ale także od lokalnych restauratorów i mieszkańców, którzy zareagowali

na nasz medialny apel o pomoc.

Zorganizowana została także Jadłodzielnia, gdzie każdy mógł przynieść swoje jedzenie, żeby się podzielić z innymi.

Inicjatywa ta działała do końca roku 2019.

Dnia 26 grudnia odbył się otwarty miting grupy AA, gdzie liderem był pan Tomasz Fedro.

Żywa szopka bożonarodzeniowa

31 grudnia 2019